De hervorming van de Wet op de Ontwikkelingssamenwerking van 2013 heeft de plaats van het onderwijs als prioritaire sector van de Belgische bilaterale samenwerking bevestigd. In juni 2017 stemde het Parlement een resolutie om de Belgische bijdrage aan het onderwijs van meisjes in de partnerlanden van de ontwikkelingssamenwerking te vergroten.

Deze keuzes kaderen in een historische continuïteit, aangezien onderwijs reeds lange tijd een expertisegebied van België is. Maar ook in de logica van het internationale ontwikkelingskader, waar onderwijs haar plaats heeft behouden in de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's).

Echter, sinds 2010 constateren we dat het deel van de Belgische bijdrage aan deze sector onderhevig is aan een structurele daling, zowel in absolute als in relatieve cijfers.

Tijdens een informatieve lunchvergadering op 26 oktober in het Huis van de Parlementsleden, lichtte Educaid.be de uitdagingen van SDG4 voor inclusief kwaliteitsonderwijs – en de financiering hiervan – toe voor parlementsleden en politieke adviseurs. Het initiatief werd gesteund door Kamerleden Gwenaëlle Grovonius (PS) en An Capoen (N-VA).

PROGRAMMA

 • Welkomstwoord
  Gwenaëlle Grovonius

 • Voorstelling van Educaid.be
  Maartje Houbrechts, Coordinator

 • De steun van België voor onderwijs in het Zuiden in het kader van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen
  Sven Rooms (VVOB) en Roméo Matsas, Plan International België

 • Aanbevelingen  van Educaid.be
  Sven Rooms (VVOB)

 • Vragen en discussie

Moderator: An Capoen

Presentatie