Licht voor de Wereld is een erkende Belgische NGO die in Afrika blindheid bestrijdt, de levenskwaliteit verbetert van personen met een visuele beperking en hun familie en opkomt voor hun rechten.

Armoede en handicap: een vicieuze cirkel

De hoofdoorzaak van blindheid is armoede. 90 procent van alle personen met een visuele beperking leeft in ontwikkelingslanden. Vaak hebben deze mensen geen toegang tot medische zorg noch tot educatie en werk. Handicaps zijn veelal het gevolg van angst en bijgeloof, een gebrek aan informatie, slechte hygiëne en een tekort aan gespecialiseerd medisch personeel en infrastructuur.

De link tussen handicap en armoede is duidelijk. Door de oorzaken aan te pakken, doorbreekt Licht voor de Wereld deze vicieuze cirkel.

Licht voor de Wereld ondersteunt lokale partners in DR Congo, Rwanda en Tanzania. Samen strijden we tegen vermijdbare blindheid en integreren we personen met een visuele beperking in de samenleving via educatie en de verdediging van hun rechten.

Wat doen wij?

Niet minder dan 80 procent van de gevallen van blindheid en slechtziendheid kunnen voorkomen of genezen worden door relatief eenvoudige en goedkope ingrepen.

Licht voor de Wereld maakt kwaliteitsoogzorg toegankelijk voor de allerarmste mensen, onder meer door de oprichting van oogziekenhuizen. De uitbouw ervan gebeurt steeds volgens hetzelfde duurzame, holistische model.

Licht voor de Wereld draagt bij aan preventie en behandeling van blindheid door het ondersteunen van:

  • Sensibilisering op het terrein, vroegtijdige opsporing en oogonderzoek bij kinderen en volwassenen door de inzet van mobiele klinieken en gemeenschapswerkers

  • Behandelingen zoals operaties, geneesmiddelen, ...

  • Visuele therapie en de nazorg van geopereerde kinderen

  • Opleiding van lokaal medisch en administratief personeel

  • Optiekzaken met kwaliteitsbrillen aan betaalbare prijzen

  • Kwalitatief medisch materiaal.

doc
Nieuws
Document
Evenement
Project
Vacature
Info
Leden

Documenten

Hier vind je documenten die verband houden met onze activiteiten.

Children in Vietnam
Nieuws
Document
Evenement
Project
Vacature
Info
Leden

Kalender

Een overzicht van Educaid.be en internationale events rond onderwijs en vorming binnen de ontwikkelingssamenwerking.